Tak ważyły nasze ołmy - Ołma warzy dla zięcia
Warsztaty zorganizowano w ramach projektu współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę Opolskie ze smakiem.
Projekt zakłada trzy spotkania, w czwartek była kuchnia dla zięcia!
Ołmy, córki, zięciowie, synowe, dzieci i wnuki, wspólnie przyrządzili:
- domowe nudle z rosołem
- roladę wołową z modrą kapustą i szarymi kluskami
- pranzunki
- semelklejzy (kluski kładzione z bułki)
- pańczkraut
Kolejne warsztaty „Ołma warzy z bajtlami” już za dwa tygodnie.
A na ostatnim spotkaniu Ołma zrobi krauze do komory.
Zapraszamy wszystkich chętnych chcących pielęgnować tradycje kulinarne.
Dziękujemy wszystkim za udział, szczególnie Paniom i Panom, którzy przygotowali smaczne dania. Pani Justynie Osieckiej-Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego dziękujemy za współpracę, obecność oraz za udostępnienie zdjęć.
Projekt „TAK WARZYŁY NASZE OŁMY - warsztaty kulinarne” Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim ze wsi Kolanowice jest jednym z 16 projektów realizowanych w ramach otwartego konkursu ofert na wykonanie przez organizacje i inne uprawnione Podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego w roku 2020 zadań publicznych związanych z realizacją zadań Samorządu Województwa Opolskiego w zakresie propagowania idei „Opolskie ze smakiem” poprzez promocję sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.