Tak ważyły nasze ołmy - Ołma robi krauze do komory
W ramach realizowanego od wakacji projektu, nasze warsztaty kulinarne zakończyliśmy przygotowaniem przetworów do „krauzy”.
Zakładaliśmy, że te warsztaty będą najkrótsze, a tu okazało się że te prace były najbardziej angażujące i czasochłonne.
Nasze wspaniałe Panie przygotowały przetwory według starych receptur:
- Kiszona kapustę
- Solleier jajka w zalewie
- Kompot z dyni
- Ogórkowe pikle
- Paprykę w occie
- Ogórki do obiadu w plasterkach
- Powidła śliwkowe
- Warzywa w zalewie octowo-miodowej
- Ogórki kiszone
- Buraki z goździkiem
- Dynię w occie
Warsztaty odwiedził wójt Gminy Łubniany oraz nasz Sołtys.
Wszystkim serdecznie dziękujemy za obecność, szczególnie oczywiście dziękujemy organizatorkom i Paniom, które przygotowały tak dużo wspaniałości.
Nasze spotkania dzięki promocji w internecie, m.in. poprzez oficjalny fanpage Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w województwie Opolskim odwiedzali dziennikarze. W środę odwiedziło nas Radio Opole. Informację o naszych warsztatach i nagrane wywiady można przeczytać i odsłuchać: TUTAJ
Natomiast na na fanpage Dziedzictwa Kulinarnego umieszczony jest już film z naszych warsztatów, z zaproszeniem do szukania "inspiracji i sposób na zamknięcie smaków lata i złotej jesieni w słoiczkach". Film zobacz TUTAJ.
Projekt „TAK WARZYŁY NASZE OŁMY - warsztaty kulinarne” Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim ze wsi Kolanowice jest jednym z 16 projektów realizowanych w ramach otwartego konkursu ofert na wykonanie przez organizacje i inne uprawnione Podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego w roku 2020 zadań publicznych związanych z realizacją zadań Samorządu Województwa Opolskiego w zakresie propagowania idei „Opolskie ze smakiem” poprzez promocję sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.